Wyróżnienie pracy Marii Lymar z klasy 1Tb w ogólnopolskim konkursie dekorowania pierników „dekor – PIERNIK – art”.

Dodano: 28-12-2020

W dniach od 1 do 24 grudnia 2020 roku młodzież z naszej szkoły wzięła udział w I Ogólnopolskim Konkursie Artystycznego Dekorowania Pierników „dekor – PIERNIK – art” zorganizowanym przez Zespół Szkół Ekonomiczno – Usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie.  Celem konkursu było podtrzymanie tradycji bożonarodzeniowych w tworzeniu piernikowych dekoracji, poznawanie i wykorzystywanie różnych technik zdobienia wyrobów cukierniczych.  Zadaniem uczestników konkursu było artystyczne udekorowanie lukrem własnoręcznie wypieczonych pierników nawiązujących do tematu „Misja Świętego Mikołaja”.

Jurorzy oceniali prace na podstawie przesłanej dokumentacji w postaci wysokiej jakości zdjęć, przedstawiających etapy lukrowania wyrobów.

Ocenie jurorów podlegały:

  • wygląd i estetyka wykonania,
  • dokładność i precyzja,
  • ilość zastosowanych technik,
  • stopień trudności wykonania wyrobów,
  • odniesienie do tematu konkursu,
  • oryginalność.

W skład jury wchodzili: Anna Dziedzic – „Lukrowanki Anki”, Iga Sarzyńska-Komorowska – „Iga Sarzyńska Wzrusza Toruń”, Agata Kubacka z konińskiej „Słodkolandii”, Paweł Mieszała – właściciel cukierni „Pawlova” w Luboniu i Daniel Bauer – absolwent łódzkiej szkoły gastronomicznej.

Do konkursu przystąpiło  65 uczniów z całej Polski. Nasza uczennica Mariia Lymar z klasy 1Tb pod opieką wychowawczyni p. Marty Czajkowskiej  wykonała świąteczny wieniec z pierniczków. Praca Marii Lymar została wyróżniona przez jurorów, zajmując finalnie 10 miejsce w konkursie.

Marii bardzo gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów zawodowych.

Dziennik elektroniczny

Nowy Dziennik


Stary Dziennik

Dziennik

Poznaj Gastronomik



Skip to content