Jesteś tutaj: Strona główna » WYDARZENIA » Świat węglowodanów

Świat węglowodanów

Dodano: 16-02-2018

13 luty 2018 r. uczniowie z klasy 3k uczestniczyli, w zorganizowanym w sali Katedry Biochemii Żywności Wydziału Nauk o Żywności UW-M w Olsztynie, wykładzie “Świat węglowodanów”. Młodzież zapoznała się z wybranymi węglowodanami (sacharozą, skrobią, fruktanami i inuliną), występowaniem tych związków w przyrodzie i w produktach żywnościowych. Dowiedzieli się – czy organizm człowieka może uzależnić się od cukru, czy są stosowane zamienniki sacharozy, jakie są możliwości wykorzystania skrobi, w tym modyfikacji tego związku w przemyśle spożywczym. Zapoznali się też z niektórymi negatywnymi skutkami nadmiernego spożywania cukrów a także oddziaływaniem prozdrowotnym fruktanów i inuliny na organizm człowieka.

Dziennik elektroniczny

baner-zaloguj-sie      

Realizujemy projekty


Poznaj Gastronomik

Polecamy

Archiwum Wydarzeń

Nasi Sprzymierzeńcy