I Ogólnopolski Konkurs Kulinarny o Puchar Polskiego Mięsa – Drobiowego

Dodano: 06-12-2018

4 grudnia 2018 r. w Centrum Techniki Kulinarnej w Warszawie pod wodzą szefa Marcina Budynka odbył się I Ogólnopolski Konkurs Kulinarny o Puchar Polskiego Mięsa – Drobiowego. Wydarzenie to zostało objęte patronatem honorowym przez Fundację Klubu Szefów Kuchni.

W jury konkursowym zasiedli: Robert Sowa, Jerzy Pasikowski, Teo Vafidis, Giancarlo Russo, Jarek Walczyk, Katarzyna Oponowicz (dyrektor Związku Polskie Mięso). Gości przywitali: Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso, Karol Okrasa i Tawerna Fisza Concept by Marcin Budynek.

O Puchar Polskiego Mięsa walczyło 10 zespołów z najlepszych szkół gastronomicznych              w Polsce. Każdy zespół wykonał danie z użyciem elementu tuszy i podrobów kurczaka zagrodowego lub z wolnego chowu oraz produktów regionalnych i sezonowych.

Po debatach jury wyniki przedstawiają się następująco:

  1. miejsce –Wrocław,
  2. miejsce – Olsztyn,
  3. miejsce – Zielona Góra.

Zaszczytne drugie miejsce zdobyły Natalia Grubert i Małgorzata Kłosowska z klasy 3 Taż. Uczennice do zmagań konkursowych przygotowała p. Anna Chodorowska.

Dziewczynki gorąco dopingowane były przez koleżanki i kolegów z klasy. Ponadto młodzież wysłuchała wykładów nt. „Drób w polskiej kuchni wczoraj i dziś”, „Technologiczne aspekty produkcji i przetwórstwa drobiu w Polsce” oraz wzięła udział w pokazie kulinarnym „Nowoczesne wykorzystanie drobiu”.

Dziennik elektroniczny

baner-zaloguj-sie

Poznaj Gastronomik

Polecamy

Archiwum Wydarzeń

Nasi Sprzymierzeńcy

Skip to content