Jesteś tutaj: Strona główna » WYDARZENIA » Mistrz Szkolnej Patelni

Mistrz Szkolnej Patelni

Dodano: 21-02-2018

20 lutego 2018 r. w naszej szkole odbyły się eliminacje do XXIII Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”.Tematem konkursu były: ,, Smaki Mazurskich Lasów – dziczyzna i grzyby”.

Uczniowie startowali w drużynach dwuosobowych, zadaniem uczestników było wykonanie 1 porcji dania głównego z wykorzystaniem schabu z jelenia oraz grzybów leśnych. Jury oceniało wygląd, aranżację, dobór składników, smakowitość potraw oraz kreatywność uczniów i ich zdolności techniczne. Jury składało się z następujących osób:

  1. Pan Dariusz Struciński – Szef Kuchni Hotelu Anders w Starych Jabłonkach, honorowy prezes prestiżowej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, laureat Hermesa za najlepszą restaurację hotelową, instruktor szkoleń z zakresu Slow Food;
  2. Pani Anna Kowalska – przewodnicząca Rady Rodziców ZSGS w Olsztynie;
  3. Pani Wioletta Rutkowska – kierownik szkolenia praktycznego.

Wszyscy uczestnicy konkursu wykazali się dużym zaangażowaniem, pomysłowością i umiejętnościami kulinarnymi, wybranie najlepszych drużyn nie było łatwym zadaniem dla jurorów.

Wyniki konkursu:

I miejsce ex aequo – Ewelina Filipowicz z klasy 2 Tbż i Marcin Abramczyk z klasy 2 Taż; sporządzona potrawa to „ Schab z jelenia w mchu z purée grzybowo-ziemniaczanym i sosem jeżynowym”. Uczniów przygotowała p. Małgorzata Marciniec. Drugi zespół, który zajął I miejsce to Joanna Zalewska i Daria Wróbel z klasy 3Taż; sporządzona potrawa to „Comber jelenia w towarzystwie leśnych pierogów”. Uczennice przygotowała p. Anna Deptuła.

II miejsce – Rafał Parciak i Filip Misiewicz z klasy 3 Tlż; sporządzona potrawa to „Schab z jelenia sous vide z puree z topinamburu i smażonym borowikiem, grillowanym jarmużem oraz sosem wiśniowym na miodzie pitnym”. Uczniów przygotowała p. Bożena Lisowska.

III miejsce – Natalia Grubert i Małgorzata Kłosowska z klasy 2 Taż; sporządzona potrawa to „Pieczony schab z jelenia podany na puree dyniowym, borowikach i sosie żurawinowym”. Uczniów przygotowała p. Ewa Dębska.

Uczestnikom eliminacji dziękujemy za udział i zaangażowanie, zwycięzcom gratulujemy i życzymy powodzenia w następnym etapie.

Konkurs przygotowały: p. Bożena Lisowska, p. Anna Deptuła, p. Katarzyna Tunkiewicz i p. Barbara Ponieważ.

 

 

Więcej zdjęć https://www.olsztyn24.com/news/31551-mistrz-szkolnej-patelni-poszukiwany.html

Dziennik elektroniczny

baner-zaloguj-sie      

Realizujemy projekty

 

Poznaj Gastronomik

Polecamy

Archiwum Wydarzeń

Nasi Sprzymierzeńcy