Konkurs „Gimnazjalny Mistrz Kucharski”

Dodano: 19-05-2017

18 maja 2017 r.  po raz kolejny zorganizowaliśmy  konkurs „ Gimnazjalny  Mistrz Kucharski”.

Zadaniem zgłoszonych dwuosobowych zespołów z siedmiu gimnazjów z Olsztyna i okolic było sporządzenie zdrowego, bezglutenowego drugiego śniadania. Inicjatywa  miała za zadanie:  promowanie zdrowego stylu życia i odżywiania, poznanie surowców bezglutenowych oraz pobudzanie kreatywności uczniów. Konkurs odbył się pod patronatem Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Olsztynie.

W jury zasiedli: Jolanta Urbanek – wicedyrektor ZSG-S w Olsztynie, Radosław Gruss- kierownik Oddziału Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSS-E w Olsztynie, Piotr Pluta – szef kuchni Restauracji YachtClub Tiffi w Olsztynie, Grażyna Dziubanii – kierownik sekcji promocji zdrowia i oświaty zdrowotnej Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Olsztynie oraz Marcin Miłkowski – pracownik WSS-E w Olsztynie.

Konkurs wygrały uczennice z Gimnazjum nr 13 im. Huberta Wagnera w Olsztynie – Aleksandra Cwalina i  Żaneta Truszczyńska, pracujące pod opieką p. Krzysztofa Gładkowskiego. Gimnazjalistki sporządziły zapiekaną owsiankę śniadaniową oraz kisiel owocowy z tapioki.

II miejsce zajął zespół z  Gimnazjum  nr 7 im. Ignacego Krasickiego w Olsztynie – Patrycja Chodkowska i Joanna Miejłuk. Przyrządziły one sałatkę z kurczakiem i owocami. Opiekowała się nimi p. Grażyna Wiśniewska

III miejsce zajęły uczennice z  Publicznego Gimnazjum im. Olimpijczyków Polskich w Stawigudzie – Nikola Goceł i Marta Korzenieska. Uczennice przygotowały hash browns-zapiekane ziemniaki z dodatkami oraz koktajl „Zielono mi”. Opiekę nad nimi sprawowała p. Marta Dziewiątkowska

Zwycięskie zespoły otrzymały cenne nagrody.

Dziennik elektroniczny

baner-zaloguj-sie

Poznaj Gastronomik



Polecamy

Archiwum Wydarzeń

Nasi Sprzymierzeńcy

Skip to content