Jesteś tutaj: Strona główna » WYDARZENIA » Badania w Katedrze Żywienia Człowieka

Badania w Katedrze Żywienia Człowieka

Dodano: 21-12-2017

14 grudnia 2017 r. przedstawiciele uczniów z klasy 4 Tbż i 3 Taż wraz z nauczycielką p. Małgorzatą Marciniec uczestniczyli w badaniach realizowanych w ramach prac dyplomowych: „Analiza jakości diety i masy ciała osób dorosłych o wysokiej wiedzy żywieniowej” oraz „Analiza jakości diety i gęstości tkanki kostnej osób dorosłych o wysokiej wiedzy żywieniowej”. Prace badawcze były przeprowadzone w Katedrze Żywienia Człowieka Wydziału Nauki o Żywności UWM.

Badania obejmowały pomiary antropometryczne (masa i wysokość ciała, obwód talii oraz skład ciała: zawartość tłuszczowej i beztłuszczowej masy ciała oraz wody) a także badanie densytometryczne (gęstość tkanki kostnej i gęstość mineralna kości przedramienia).

Prace zostały wykonane na analizatorze składu ciała SECA i densytometrze DEXA, który bada gęstość tkanki kostnej. Uczestnicy spotkania otrzymali graficzne i opisowe wyniki stanu odżywiania człowieka oraz ryzyka wystąpienia osteoporozy.

Dziennik elektroniczny

baner-zaloguj-sie      

Realizujemy projekty

 

 


Poznaj Gastronomik

Polecamy

Archiwum Wydarzeń

Nasi Sprzymierzeńcy