Jesteś tutaj: Strona główna » WYDARZENIA » Antyodżywcze i antyzdrowotne składniki żywności

Antyodżywcze i antyzdrowotne składniki żywności

Dodano: 02-10-2017

29 września 2017 r. w ramach Europejskiej Nocy Naukowców uczniowie z  klasy 3 Tlż, z nauczycielkami p. Anną Chodorowską i p. Bożeną Lisowską, uczestniczyli w warsztatach na UWM w Olsztynie. Celem warsztatów była prezentacja problematyki związanej z obecnością substancji antyodżywczych i antyzdrowotnych w produktach spożywczych , z ich mechanizmami działania i wpływem na zdrowie człowieka. Uczniowie dowiedzieli się, że w żywności pochodzenia zarówno roślinnego jak i zwierzęcego naturalnie występują substancje, które ograniczają bądź uniemożliwiają wykorzystanie składników odżywczych oraz substancje wywierające szkodliwy wpływ na organizm ludzki. Związki szkodliwe również przedostają się do żywności na skutek zanieczyszczenia środowiska jak i w wyniku procesów technologicznych. Niektóre substancje celowo są dodawane do żywności. Warsztaty poprowadziła dr inż. Renata Pietrzak – Fiećko z Wydziału Nauki o Żywności. Skorzystaliśmy też z możliwości obejrzenia wystawy „Owady z bliska i z daleka” na Wydziale Biologii i Biotechnologii UWM.

Dziennik Elektroniczny

baner-zaloguj-sie      

Erasmus+

 

Archiwum Wydarzeń

Poznaj Gastronomik

Polecamy

Nasi Sprzymierzeńcy