Mistrz Szkolnej Patelni – eliminacje szkolne

Dodano: 21-02-2020

20 lutego 2020 r. w naszej szkole obył się XXV Konkurs Kulinarny o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”. Temat tegorocznego konkursu to: „Vege Zielono Mi ”.                                                                             

Do pracy przystąpiło  sześć dwuosobowych drużyn, które w czasie 120 minut przygotowały cztery porcje wegetariańskiego dania głównego .   Kulinarne zmagania  były dla uczniów  okazją na doskonalenie swoich umiejętności zawodowych, rozbudzanie inicjatyw i wyobraźni gastronomicznej .

 Nad prawidłowością przebiegu konkursu  czuwało   jury, w którym  zasiedli:

Pani Jolanta Urbanek – Wicedyrektor ZSGS

Pan Grzegorz Gręda –  Szef Kuchni w Restauracji Romantyczna w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie

Pan  Tomasz Miszczuk –  Przewodniczący Rady Rodziców ZSGS.

Oceniano smakowitość i aranżację potrawy oraz dobór składników i technik wykonania, a  po obradach ustalono następującą klasyfikację:

 

I miejsce zdobyli Ewelina Filipowicz i Marcin Abramczyk  za potrawę „Trio pierogowe na zielonym runie”

II miejsce przypadło Sylwii Grajdzie i Mikołajowi Lettkowskiemu,  którzy wykonali  potrawę „Jarmużowe roladki w sosie jabłkowym z kawiorem z kiszonego buraka”

III miejsce zajęły Natalia Sieruta i Aleksandra Samsel, które sporządziły  „Kotlety z kaszy jęczmiennej, buraka i ciecierzycy na zielonych warzywach”

Wszystkim uczniom biorącym udział w konkursie dziękujemy  za zaangażowanie,  a zwycięzcom gratulujemy.

Ewelinie i Marcinowi  życzymy powodzenia w etapie  wojewódzkim.

Konkurs zorganizowały: p. Anna Chodorowska, p. Anna Deptuła, p. Bożena Lisowska, p. Agnieszka Zomkowska i p. Katarzyna Tunkiewicz.

Dziennik elektroniczny

baner-zaloguj-sie

Poznaj Gastronomik



Polecamy

Archiwum Wydarzeń

Nasi Sprzymierzeńcy

Skip to content