Znani absolwenci naszej szkoły:

Marcin Bała

jest absolwentem naszej szkoły. W latach 1992-1995 uczył się zasadniczej szkole zawodowej w zawodzie kucharz,a w roku 1998 ukończył technikum. W 2001 roku został szefem kuchni restauracji w hotelu AMAX w Mikołajkach. Dodatkowo od jesieni 2006 roku kieruje kuchnią w restauracji Sielawa w Mikołajkach. Od połowy 2007 roku przybyło mu obowiązków, ponieważ został szefem trzech dalszych restauracji w mikołajskiej wiosce żeglarskiej należących do grupy AMAX: Lady Mary, Żagiel i Pod Złamanym Pagajem, pełniąc jednocześnie funkcję Executive Chef w spółce grupa AMAX.

Andrzej Bałdyga

w latach 1986-88  był uczniem naszej szkoły. Odbywał staże kulinarne w hotelu Jan III Sobieski, hotelu Westin w Warszawie.
Jest członkiem Klubu Szefów Kuchni. Przez wiele lat był szefem kuchni Hotelu Bryza w Juracie. Obecnie jest Dyrektorem Hotelu Natura Mazur
Resort & Conference w Warchałach w województwie warmińsko-mazurskim.

Jakub Dziadak

od 2013 roku absolwent szkoły w zawodzie Technik Organizacji Usług Gastronomicznych. Dalszą edukację rozpoczął na Uniwersytecie Warmińsko- Mazurskim otrzymując wykształcenie wyższe w kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka. Swoją drogę zawodową rozpoczął w 2011 roku, odbywając staż w Hotelu Anders oraz podejmując pracę w Hotelu Gromada. Jako uczeń odbył praktykę zawodową w Hotelu Warmińskim z którym nawiązał współpracę, pracując początkowo jako kelner, barman następnie specjalista ds. HACCP. Dziś kieruje kilkudziesięcioosobowym zespołem działu F&B w Warmiński Hotel & Conference pełniąc obowiązki Kierownika ds. Gastronomii.

Chef Krzysztof Gradzewicz

jest absolwentem ZSG-S w Olsztynie. Od niemal 20 lat zajmuje się gotowaniem w szerokim tego słowa znaczeniu. Jest szefem kuchni, nauczycielem praktycznej nauki zawodu oraz Olimpijczykiem. Do swoich najważniejszych osiągnięć zawodowych zalicza Olimpiadę Kulinarną IKA 2012 w Erfurcie. Obecnie pracuje w restauracji w Correze w Gdańsku. Najważniejsze osiągnięcia: członek drużyny olimpijskiej NARODOWA REPREZENTACJA POLSKICH KUCHARZY na Olimpiadę Kulinarną w Erfurcie IKA 2016 r. IV miejsce, dyplom z wyróżnieniem Olimpiada Kulinarna IKA 2012 w Erfurcie oraz nominacja na Olimpiadę Kulinarną IKA 2016 Erfurt. I miejsce - Mistrz Polski- Mistrzostwa Polski w Potrawach z Kawioru i Jesiotra Stary Licheń 2015 r. Członek Komisji Egzaminacyjnej w zawodzie kucharz przy Pomorskiej Izbie Rzemieślniczej MSP w Gdańsku.

Łukasz Kawaller

pierwszy zwycięzca polskiej edycji cenionego na świecie programu kulinarnego “Hell’s Kitchen” ukończył nasze technikum w 2010 roku w zawodzie kucharz. Już w trakcie nauki przejawiał nieprzeciętny talent kulinarny potwierdzony min. prestiżowym tytułem laureata Wojewódzkiego Konkursu o tytuł „ Mistrza Szkolnej Patelni”. Po ukończeniu szkoły podjął pracę w hotelu „Anders” w Starych Jabłonkach. W 2013 r. wygrał Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej „1’Art de la cuisine Martell” w Rynie. Obecnie pracuje w Warszawie, w jedynej polskiej restauracji mogącej poszczycić się prestiżową gwiazdką Michelin –„Atelier Amaro”

Kamil Kwiatkowski

absolwent Zespołu Szkół Gastronomiczno – Spożywczych w Olsztynie z roku 2011 w zawodzie kelner. Barman, który pracuje w widowiskowym stylu flair. Obecnie pracuje jako kierownik Oddziału Olsztyn w Olsztyńskiej Grupie Barmańskiej Endi – Bar Grzegorza Żurowskiego. Zajmuje się tam logistyką, organizacją i realizacją mobilnych usług barmańskich.

Karol Machel

jest absolwentem zasadniczej szkoły zawodowej w zawodzie kucharz oraz technikum o kierunku żywienie zbiorowe, które ukończył w 1996 r. Pierwszą pracę podjął w „Hotel Park” w Olsztynie. Kolejne lata spędził jako kucharz na angielskich statkach pasażerskich, następnie jako kierownik restauracji „Galery 69” w Dorotowie, a także jako szef kuchni „Swallow Hilltop Hotel” w Londynie. W roku 2008 powrócił do Olsztyna, obecnie jest szefem kuchni w restauracji  Prosta38 Restaurant.

Krzysztof Sikorski

ukończył naszą szkołę w 2000 roku. Pierwszą pracę podjął w USA , kolejne w Irlandii, a po powrocie do kraju pracował u dr Ireny Eris w SPA Hotel „Dylewskie Wzgórza”, a obecnie jest szefem kuchni w czterogwiazdkowym hotelu „Masuria” w Worlinach.

Dariusz Struciński

Pan Dariusz Struciński - Szef Kuchni Hotelu Anders w Starych Jabłonkach honorowy prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni, odznaczony Medalem Komisji Edukacji Narodowej, laureat Hermesa za najlepszą restaurację hotelową, instruktor szkoleń z zakresu Slow Food. Ceniony organizator i instruktor praktycznej nauki zawodu. Dwukrotnie nominowany do Kulinarnego Oskara. Zaangażowany w tworzenie Krakowskiej Kuźni Kulinarnej. Gotował dla wielu znanych osobistości i przygotowywał wiele prestiżowych imprez w Ambasadach Polski w Paryżu, Pradze, Londynie. Jest jurorem wielu kulinarnych konkursów ponadto organizuje również Turniej Restauracji Warmii i Mazur oraz L'Art de cusine Martell w zamku w Rynie. Pan Dariusz za wybitne osiągnięcia w roku 2015 otrzymał nagrodę „Najlepszy z Najlepszych”.

Łukasz Zakrzewski

uczeń ZSGS w Olsztynie w roku 2002-2006 kierunek technik technologii żywności. Swoje pierwsze doświadczenie zdobył w olsztyńskiej restauracji “Przystań” gdzie spędził 3 lata. Kolejne lata pracował jako kucharz w 2 innych olsztyńskich restauracjach i jako zastępca szefa kuchni w restauracji hotelowej. W 2013 został szefem kuchni restauracji “Casablanca” która w 2016r. została wyróżniona w prestiżowym żółtym przewodniku “gault&millau”.

 

 

Jacek Piotr Zegler

w latach 1985 - 1989 był uczniem naszej szkoły. Swoje pierwsze szlify zdobywał jako kelner w olsztyńskim Novotelu. Kierował gastronomią m.in. w hotelu Wileńskim,  a obecnie pracuje za granicą jako CHEF DE RANG w firmie Fährhaus Sylt .

Andrzej Zielaskiewicz

urodzony 11.02.1972 r. w Mrągowie. Jest absolwentem Technikum Gastronomicznego w Olsztynie. Przez lata jako szef  kuchni znanych restauracji w Olsztynie zdobył serca i podniebienia wielu znawców sztuki kulinarnej, obecnie jest współwłaścicielem restauracji Trylinka. Na swoim koncie ma wiele osiągnięć w konkursach kulinarnych m.in. brązowy medal na Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie, I miejsce w Olimpiadzie Smaku, dwukrotnie II miejsce w Pucharze Polski, I miejsce w konkursie Polish Prestige, II miejsce w konkursie Sielawa Blues.

Dziennik elektroniczny

baner-zaloguj-sie

Poznaj Gastronomik

Polecamy

Archiwum Wydarzeń

Nasi Sprzymierzeńcy

Skip to content